Hvad er en softphone?

Softphone er software på din computer, telefon eller i en browser, der tillader, du kan ringe til andre, der bruger samme software. Opkaldet vil udelukkende bruge internetforbindelsen og du vil derfor have nogle enestående fordele. Softphones fik et stort boom i start 0’erne, hvor Ventrilo i 2002 og især Skype i 2003 satte ny dagsorden for internetbaseret telefoni. Siden da er et utal af diverse softphoneudbydere kommet på markedet. Softphoneudbyderne er meget afhængige af deres softwares popularitet. Internetpolitik og trends kan give liv til en udbyder og tage det fra en anden. Eksempelvis satte coronaepidemien nogle softphoneudbydere på alles læber – Teams og Zoom var de store vindere i hhv. Europa og USA. Teams fik over 130 millioner nye brugere mellem sommeren 19 og foråret 21. Zoom blev downloadet 477 millioner gange i 2020 og har lagt navn til begreber som Zoom fatigue og Zoom towns, da visse byer har haft meget store mænger tilflyttere, da beboerne ikke længere behøvede at bo tæt på deres arbejdsplads. Ud over Teams og Zoom er de softphones, du med størst sandsynlighed har hørt om: Skype, Facebook Messenger og Discord. Skype har udlevet sine hvedebrødsdage, men lever stadig i bedste velgående. Messenger er sjældent anset som primært softphone, men snarere som primært beskedservice, mens Discord svømmer med gruppesamtaler og små online-samfund.

Fordele ved softphone

Alle de store softphoneudbydere har det tilfælles, de alle er kompatible på tværs af telefoner og computere. Men den største fordel for softphone er utvivlsomt prisen. Prisen for et softphone opkald er klart, hvad der tiltrækker den største del af brugerbasen. For det er svært at konkurrere med gratis telefoni.

Når du har installeret en softphone og den, du vil ringe til, har installeret den samme softphone, er det utroligt let at foretage opkald, vedligeholde din forbindelse og at tilslutte din hardware.

Softphones har ofte også en videoopkaldsfunktion, som er et suverænt redskab til at skabe en tæt kontakt med en kunde. Dertil kommer endnu en stor fordel – forbindelsen. Såfremt udbyderens servere ikke lider overlast på tidspunktet for dit opkald, vil langt de fleste udbydere kunne tilbyde en rigtig pæn forbindelse.

Ulemper ved softphone

Signalværdien, som den enkelte softphoneudbyder har, er meget forskellig. Hvis du vil have en kunde til at modtage et opkald på Ventrilo, Mumble eller TeamSpeak, vil kunden muligvis synes, det er lidt uprofessionelt. På samme tid har softphones som Microsoft Teams allerede gennemgået deres professionelle ilddåb under coronakrisen og er dermed accepteret af den brede befolkning som professionelt redskab. Andre fordele fra erhvervstelefonien, som giver et professionelt udtryk, udebliver fra softphone. Omstilling til en anden medarbejder / afdeling er udelukket, hvorimod du skulle have kunden til at navigere selv i stedet. Omdirigering til et andet nummer er også udelukket, du har intet nummer, blot en profil. Du kan dog være tilknyttet på to eller flere enheder på den samme profil, men i dette tilfælde kan det medføre, en enhed ikke registrerer en anden enhed har startet samtalen – og derfor fortsætter med at ringe. Er du derimod en it-virksomhed, der arbejder online og altid skal være i kontrakt med brugergruppen, altid skal være klar for indvending og online support, da vil nogen softphone-udbydere have helt klare fordele – som et indbygget skærmdelingssystem. Endnu en ulempe, der kun opstår ved sjældne lejligheder, men som opstår ikke desto mindre: En personlig vendetta mod udbyderen kan lægge hele systemet ned. Dette er et produkt af softphones internetbaserede natur. En tilpas mængde snilde og teknisk kundskab er nok til nedlægge millioner brugeres softphone-telefoni. Serverne kan også lægges ned af andre årsager, som da Zoom blev standset i flere timer den 24. august 2020. Sidst men ikke mindst er der spørgsmålet om stabilitet. I denne kategori når softphones stadig ikke IP-telefonien (hyperlink) til sokkeholderne. Dette har at gøre med udbydernes serverkapacitet. Hvis udbyderne bliver overrasket over uventet høj aktivitet, vil det have indflydelse på opkaldets stabilitet. Høj aktivitet kan skyldes events, popularitet eller noget helt tredje og kan derfor ikke altid være til at forudse.