Har du brug for hjælp?

API

API’er er overalt i vores dagligdag, men de er skjult for det utrænede øje. Hver gang du søger på nettet, uanset søgemediet, benyttes et API. Hver gang du køber noget på nettet, benyttes et eller flere API’er. Og hver gang du benytter social media, benyttes flere API’er. Særligt rejseindustrien har et hav af API’er til at mediere dine interaktioner, uanset hvor på rejsen du befinder dig.

Hvad er API?

API står for Application Programming Interface og er en brugerflade, hvor du kan lade dine programmer tale sammen for at levere data, statistik eller noget helt tredje.

Programmerne kan kommunikere med hinanden i et API uanset, om programmerne er kodet i det samme sprog.

Har du data i ét program, der skal analyseres i et andet program, kan du få et API til at gøre dette automatisk og løbende, når dataene oprettes. Skal disse nye data automatisk præsenteres i en brugerflade, eksempelvis en app, vil dataet igen skulle medieres gennem et API. Og hvis du vil have andre ting til at foregå automatisk på tværs af platforme, bliver et API også nødvendigt.

Når du kan få to systemer til at kommunikere med hinanden på denne måde er det næsten kun fantasien, der sætter grænserne. Og det er næsten synd at komme med eksempler, da mulighederne er flere end, hvad nogen enkeltperson kunne forestille sig. Men ikke desto mindre:

Eksempel:

Har du butik og lager, vil du forhåbentligt opleve, at nogen af dine varer har tendens til at blive udsolgt, men med et API kan systemerne kommunikere med hinanden, at varebeholdningen er lav i ét system og at denne vare bliver bestilt hjem i et andet system.

Og så kan du ellers bygge på derfra, lige så meget som hjertet begærer og automatisk meddele dig selv i et tredje sysstem, at varen er bestilt og for eksemplets skyld omregne prisen fra thailandske baht til danske kroner i et fjerde system og dernæst indføre disse priser i et regnskab, der naturligvis bruger et femte system osv.

Med andre ord kan du få automatiseret alle de opgaver, som medfører, du skal tage data fra et system og indføre det i et andet.

Inspiration til ting, du kan bruge et API til

 • Lagerstatus

 • Webshop

 • Varebestilling

 • Løn

 • Timeregistrering

 • Kundedatabase

 • Automatiserede mails

 • Automatiserede SMS’er

 • Prisregulering

 • Afblæsning af vejrafhængig aktivitet

Fordele ved API

 • Du sparer tid og energi
 • Du får forøget sikkerhed
Brug api

Listen er kort, men første punkt på listen taler et helt tydeligt sprog. Det manuelle og oftest enormt repetitive arbejde bliver sparet væk af ren og skær automatisering. Begynder du at bruge et nyt program til at håndtere dine data, vil det typisk være uproblematisk at ændre dit API til at modtage data fra det nye program i stedet for det gamle. På denne måde udgør vedligeholdelse af et API heller ikke den store udfordring.

Datasikkerhed er en eviggyldig problematik og heldigvis er API’er på den rigtige side af problem/løsningsdikotomien. Nærmere information findes i nedenstående afsnit om sikkerhed.

Ulemper ved API

Det er svært at finde ulemper ved et godt defineret API, men visse programmer kan præsentere deres data på den måde, der er meget problematisk for indførelse i et API. Disse programmer og de udfordringer, der hører med til dem, udgør langt de fleste og største ulemper ved API.

API og sikkerhed

Når du benytter dig af et API, som får data til at flyde bag kulisserne, er det vigtigt, at disse data ikke falder i de forkerte hænder, hvis dataet er af personlig eller på anden måde følsom natur. Derfor findes der hhv. private og offentlige nøgler til at udveksle data imellem programmerne.

Når det så er sagt, udgør API også et sikkerhedslag i dine systemer, da kun små mængder data bliver udvekslet mellem programmerne. Overflødig data, som hvem du er, vil hverken blive modtaget eller behandlet af et API, som ikke har brug for netop disse data til at udføre sin opgave.

Eksempel:

Lad os sige, du bruger din telefon til at opdatere dig om vejret på en app. Telefonen sender via appen en forespørgsel til DMI om vejret, DMI’s API modtager forespørgslen, men de data, som den ikke har brug for, hvilke teoretisk kunne bruges til at spore eller misbruge din forbindelse, bliver hverken modtaget eller behandlet. Når din forespørgsel er blevet behandlet, bliver resultatet fra DMI’s API sendt retur til din telefon, men igen kun resultatet af forespørgslen. Du får ikke just at vide, hvor deres server står, hvem der har produceret den og hvordan den er konfigureret – blot resultatet af din forespørgsel.