Samsung Galaxy S21 Ultra 5G Anmeldelse

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G er den nye flagskibsmodel fra Samsung. Den er både større og vejer lidt mere end de fleste telefoner og så er den ikke særligt ergonomisk at holde ved, da den tilmed har relativt glatte overflader. Samsung har ikke tilføjet det lille LED notifikationslys og jackstikket i denne ombæring og det er heller ikke muligt at udvide lagret som i de gamle modeller, da der er ikke plads til et microSD-kort. Men så er der snart ikke flere dårlige ting at sige om den. For denne telefon har en række aspekter, som hæver den langt over konkurrenterne. Kameraet er enormt godt, processoren er god og skærmen er fantastisk. Batteriets levetid er muligvis ikke markedets bedste, men når man tager i betragtning, hvor heftigt maskineriet er, giver det kun mening, at strømforbruget er tilsvarende stort.

Fordele

Formidabel skærm med mange Hz

Kraftfuldt kamera

Supercharge opladning

S-pen kompatibel

Vand og støvafvisende med en IP68-certificering.

Ulemper

Stor og tung

Dyr

Uhensigtsmæssig vægtfordeling

Specs

Lancering

29. januar 2021

Skærm

Størrelse: 6,8”

Kvalitet: 3200×1440 pixels ved 515 ppi. 120 hz

Opbygning: Full HD+ Dynamic AMOLED 2X

Fabrikant: Samsung Display

 

Processor

Exynos 2100 5nm-processor med 2,8GHz octa-core. Produceret af Samsung.

Hukommelse og RAM

128 / 256 GB hukommelse og 12 GB RAM

Eller

512 GB hukommelse og 16 GB RAM

Både hukommelsen og RAM er af Samsungs egen produktion.

Hukommelsen er UFS 3,1 og RAM er LPDDR 5.

Kamera

108 MP vidvinkel. Optisk billedstabilisering

12 MP Ultravidvinkel. Optisk billedstabilisering

10 MP Dual-teleobjektiv. Optisk billedstabilisering

40 MP frontkamera

10x optisk zoom

100x “Space Zoom”

Laser autofokus

Super Resolution

8k video med 24 FPS

Nona-binning (pixel-binning) ved lav belysning

Batteri

5000mAh

Mål

75,6 / 165,1 / 8,9mm

Vægt

227 gram

Operativsystem

Samsung Galaxy S21 Ultra benytter operativsystemet Android 11 og grænsefladen One UI 3,1.

Samsung har lagt stor vægt på multitasking med deres styresystemsopdateringer. Dette er muligvis et modsvar til Apples notoriske problemer med multitasking i deres iOS 13. One UI 3,1 tilbyder ”true multitasking” ved at give dig adgang til splitscreen. Du kan dermed browse internettet, se en film og noget helt tredje på én og samme tid. Du kan også parre to apps, som du oftest bruger sammen, så de åbner samtidigt med et enkelt klik i kantpanelet. Hvis du har Windows 10 kan du også koble din computer med din telefon således, at du kan åbne og bruge dine apps fra telefonen direkte på computeren.

Endnu en fed feature ved den nye grænseflade er muligheden for at importere musik eller andre lydfiler direkte til dit vækkeur, så du får stor frihed til at vælge, hvordan du vil vågne.

Du får også muligheden for selv at vælge, hvilke widgets, du vil have og hvordan de skal fremstå i din home screen og din lock screen.

Sidst men ikke mindst har Samsung også taget nogle store skridt i sikkerhedens og privatlivets navn. Du får muligheden for at slette metadata på dine billeder, inden du uploader dem til social media og du kan nu tilbagekalde modtagerens muligheder for at vise filer, som du tidligere har sendt til dem. Derudover har Samsung lavet nogle sikkerhedsopdateringer, så dine biometriske data, kodeord osv. ikke vil blive lækket eller misbrugt.

Design og materiale

Samsung Galaxy S21 Ultra er designet med Gorilla Glass Victus fra Corning på både for- og bagside og rammen er lavet af aluminium. Skærmen er en anelse buet og bagsiden er materet. Den mest iøjnefaldende designfeature er uomtvisteligt det relativt store kameramodul. Kameraet udgør en væsentlig portion af hele telefonen, ikke mindst når det kommer til vægt, hvilket afspejles i vægtfordelingen. Telefonen er noget tungere i toppen, end den er i bunden, hvilket kan have afgørende konsekvenser for, hvordan du vil holde den løst i hånden. Telefonen er i sin helhed elegant og simpel i sit udtryk på trods af sin betydelige størrelse. Især kameramodulet har fået en stor designopgradering siden Samsung Galaxy S20 Ultra, som ikke just var særligt behagelig at se på.

Skærm

Skærmen på Samsung Galaxy S21 Ultra er naturligvis blandt de punkter, hvor Samsung brillerer. Skærmen er hele 6,8” og har en dynamisk opdateringshastighed på op til 120 Hz. Det dynamiske betyder, 120 Hz kun er aktuelt, når du har brug for det og den pågældende app understøtter det. Den høje opdateringsrate er meget strømkrævende, så når du ikke har brug for den, sænker Samsung hastigheden – til tider helt ned til 10 Hz.

Skærmkvaliteten er en QHD (Quad High-Definition) 1440p ved 515 ppi. Opløsningen er nærmere betegnet 1440 x 3200 pixels og ved 515 ppi er skærmbilledet helt fænomenalt. Skærmen er en anelse buet og har Cornings Gorilla Glass Victus.

Skærmen har også en indbygget fingeraftrykslæser, som fungerer noget bedre end Samsung Galaxy S20 Ultras version. Denne gang har Samsung overgivet sig og i stedet for at producere denne fingeraftrykslæser selv, har de fået hjælp udefra. Men Samsung har ikke brug for en ny samarbejdspartner, da Qualcomm har produceret en ny fingeraftryksscanner, deres anden generation af 3D Sonic Sensor. Målingsområdet er betydeligt større og teknologien er hurtigere, men problemet er stadig det samme, dog i mindre grad end tidligere. Fingeraftrykslæseren er stadig ikke 100% pålidelig og der vil angiveligt gå et stykke tid endnu, inden fingeraftrykslæsere bliver både pålidelige og hurtige.

Sidste pointe i forhold til skærmen er en lille, men ikke uvæsentlig pointe. Du kan bruge din gamle S-Pen med Samsung Galaxy S21 Ultra, eller du kan købe en S-Pen, som vil virke med telefonen. S-Pen medfølger ikke denne gang, på trods af den er kompatibel. Denne skal købe og opbevares separat, da telefonen heller ikke har en indbygget holder til den.

Kamera

Det primære kamera i Samsung Galaxy S21 Ultra pryder sig af spektakulære 108 megapixels. Umiddelbart lyder dette vildt overdrævet. Til sammenligning har Canons nye spejlreflekskamera i samme prisklasse som Samsung Galaxy S21 Ultra blot 32,5 MP. Men der er en forklaring – det handler om størrelsen af de individuelle pixels. Kort fortalt: En stor pixel kan fange mere lys end en lille pixel. Hvis der til gengæld er lys nok, burde kameraet med flere pixels producere billeder med væsentligt større detaljerigdom eller med andre ord, opløsning. Opløsningen for et billede taget med 108 megapixels er 12.032 x 9.204, hvilket er ganske imponerende. Men sandsynligheden for, du har en monitor, der kan vise billedet i sin faktiske størrelse er relativt lille, da en 8k monitor vil have en opløsning på blot 7.680 x 4.320.

Men denne ultrastore opløsning kan dog have sine fordele. Tager du eksempelvis et billede, hvor du ikke bryder dig om 75%, men virkeligt nyder de sidste 25%, kan du beskære billedet, så kun dine favoritdele kommer med – og du vil stadig have et billede, der er rigeligt stort til at blive præsenteret i 4k.

Men det er ikke alt – for Samsung Galaxy S21 Ultra indeholder en lille genistreg, som trods det ikke er nyskabelse, dog stadigt er genialt. Dette er nona-binning eller pixel-binning. Dette betyder, ved lav belysning kan kameraet få 9 pixels til at arbejde sammen for at samle den samme mængde lys som én kæmpepixel. Hvilket betyder, kameraet effektivt har 12 megapixels ved lav belysning, til gengæld vil kameraet være særligt lysstærkt. Faktisk er kameraet imponerende lysstærkt – uden at overdrive.

De 108 megapixels kommer også til deres ret ved brug af ”Space Zoom”, dette er Samsungs navn for deres 100x zoom, som også må siges at være ganske imponerende. Det store problem for zoom i denne grad er der også taget hånd om. Du kan forestille dig, det kan være utroligt svært at holde motivet i billedet, særligt når du ikke ligefrem bruger et stativ eller for den sags skyld, når telefonen ikke er særligt ergonomisk. Men Samsung har udviklet software til at fastholde motivet, når du ryster på hånden. Denne software kalder de Zoom Lock. Samsung Galaxy S20 Ultra havde også Space Zoom, men denne funktion var desværre nærmest komplet ubrugelig, da den ikke havde Zoom Lock. Samsung har heldigvis lært af deres fejl og har opdateret teknologien i Samsung Galaxy S21 Ultra, så Space Zoom faktisk er brugbar. Brugbar er et fattigt ord, jovist, men det handler om, du ikke kan forvente at tage et særligt pænt billede med 100x zoom. Du kan se, men det bliver ikke pænt.

Kameraet i Samsung Galaxy S21 Ultra en endnu en feature, som kan give dine billeder et ekstra skub i den rigtige retning. HDR-funktionen indeholder nu ”Smart ISO Pro”, hvilket betyder, kameraerne tager flere billeder på samme tid, ét billede med høj ISO og ét billede med lav ISO og sammensætter dem. Når disse to kameraer kan tage billedet på præcis samme tid, bliver risikoen for skygger og ghosting meget lav. Den lave ISO giver mindre støj i billedet, mens den høje ISO giver mere lys i billedet. Når du kan få god lys og lav støj på samme tid, vil du få billeder af meget høj kvalitet.

Særlige features

De helt særlige features er for de fleste flagskibsmodeller er efterhånden kameraerne. Og her er Samsung Galaxy S21 Ultra på ingen måde anderledes.

Til gengæld har Samsung Galaxy S21 Ultra også en række andre ting, som gør den særligt fed. Heriblandt er de biometriske systemer, som Samsung har implementeret i telefonen. Ansigtsgenkendelse, en irisscanner og en ultralyd fingeraftryksscanner udgør tilsammen en biometrisk treenighed, som bliver svær at slå for konkurrenterne.

Derudover har Samsung Galaxy S21 Ultra plads til to SIM-kort og mulighed for e-SIM også. Dette er en stor fordel for nogen og et krav for andre. Mens størstedelen må trække på skuldrene.

Og så er der opladningen. Samsung Galaxy S21 Ultra har både mulighed for trådløs opladning og hurtigladning med kabel. Der følger ingen lader med telefonen, men en hurtiglader vil kunne oplade batteriet på cirka en time.

Trådløse forbindelsesmuligheder

Ultra Wide-band (UWB)

Wi-fi 6E

Bluetooth 5,2

Trådløs opladning

Fysiske forbindelsesmuligheder

Samsung Galaxy S21 Ultra har kun en USB-C-indgang. Efterhånden bliver der langt mellem mobilproducenter, der er villig til at gå på kompromis med, hvad telefonen ellers skal indeholde for at få plads til et relativt stort og arkaisk 3,5mm jackstik-modul.

Konklusion

Alt i alt er Samsung Galaxy S21 Ultra en solid telefon med stærke specs. Skærmen er blandt de bærende punkter, da den har gode features, flot farvegengivelse, en fantastisk opløsning og den ekstreme opdateringsrate får hele oplevelsen til være behageligt flydende. Kameraerne er naturligvis blandt industriens bedste og igen er de vilde features et bærende element. Naturligvis er det ikke hver dag, du får brug for 100x zoom, men skulle det være tilfældet, at du skal læse noget, der er skrevet i hånden på 50 meters afstand, vil det være belejligt blot at kunne tage et billede af det. Det samme gælder for kameraet med de 108 megapixels, det er alt for ekstremt til at være til hverdagsbrug, men skulle du en dag stå og tænke: ”Jeg kunne godt bruge ét stort billede på langsiden af min lade/sportshal”, så vil du selv kunne tage billedet med din mobiltelefon. Hvordan du vil printe billedet efterfølgende, har vi dog ikke løsningen på.