Mobiltelefoni

Mobiltelefonen er utvivlsom blandt de teknologiske fremskridt, der har haft størst indflydelse på vores dagligdag. Mobiltelefoni er en selvfølge for langt de fleste. Ifølge Danmarks Statistik har 96% af danskerne mobiltelefon og 90% har smartphone per 2021. Børn får mobiltelefoner af deres forældre i yngre og yngre aldre og de ældste i vores samfund overrasker også med deres flair for mobiltelefoni.

Mobiltelefonien er fastcementeret i vores sociale bevidsthed og ingen er meget længere væk end et opkald – som du kan foretage, hvor end du befinder dig. Og på trods af andre services som instant messaging og softphones har overtaget for store dele af mobilforbruget, lever mobiltelefonien stadig godt.

Mobiltelefonen er for mange helt uundværlig, hvilket har været grundlæggende for begrebet nomophobia – frygten for at være foruden en fungerende mobiltelefon. Men denne frygt er muligvis mere rationel, end man først skulle tro. For mobiltelefonien sørger for, vi aldrig er længere væk fra hjælp end et lynhurtigt opkald. Vi er blevet vandt til at have en konstant livline.

Mobiltelefonien har bestemt vundet en plads i danskernes hjerte. Mobiltelefonien har åbnet for en lang række muligheder for enhver, der kan benytte teknologien til at fremme deres budskaber. Dette ses særligt i måden, hvorpå de sociale medier indtager vores bevidsthed. Det er ikke usædvanligt at se folk i alle aldre scrolle deres feed, næsten uanset hvor de er.

Men selv, hvis du er mobil-puritaner, vil det være svært at benægte – mobiltelefonen er et mesterligt værktøj til det, som den er designet til, så vel som det den efterfølgende er blevet brugt til.

Mand med mobiltelefon

Mobiltelefoni bliver flydende

Mobiltelefoni er efterhånden mere end blot taletid og sms. Dit mobilabonnement vil typisk også have en tredje post, som er væsentlig for langt de fleste – data. Data giver brugeren et hav af muligheder, da telefonen næsten kan det samme som en computer. Taler man i softphone over sin mobiltelefon, vil der givetvis stadig være tale om mobiltelefoni. Dit mobilabonnement tæller dog ikke på minut-taksten (hvis du har sådan én), men vil tælle på data-taksten i stedet.

Men der er ogsĂĄ stor forskel pĂĄ, hvordan man bruger data pĂĄ sin telefon. For mobiltelefonien har for nogen ogsĂĄ taget over for internetforbruget gennem den mobile data. Nogen vil hellere benytte deres mobile data til alt, hvad de foretager sig pĂĄ internettet end at bruge wi-fi eller et kabel.

Nokia Mobiltelefon

Der er ingen tvivl om, den mobile data er belejlig, nĂĄr man er pĂĄ farten. Og hvis dit forbrug er ganske lavt eller dit abonnement har en god portion data, er der ingen grund til, du skulle bøvle med adgangskoder til wi-fi nogensinde igen.

Modtendensen

Mobil-puritanerne, som kort blev nævnt ovenfor, er et reelt fænomen og disse kommer i forskellige afstøbninger. Da 5G først blev lanceret var der ramaskrig over, 5G angiveligt var sundhedsskadeligt. Dette er der dog endnu ikke nogen beviser på, trods 5G har eksisteret siden 2013 og kom til Danmark i 2019. Denne gruppe mennesker mener givetvis, vores teknologiske udvikling bør stoppe og vi alle skal nøjes med 4G fra nu af.

En anden gruppe, som afspejler sig i de få procenter, der har mobiltelefon, men ikke smartphone har oftest taget et overlagt valg om, de ikke vil kæmpe mod distraktionerne eller de vanedannende tendenser, der forekommer, når man konstant er online. Derfor vælger de af egen fri vilje at benytte sig af mobiltelefoni, der ikke har mulighed at forbindes med internettet.

Men uanset hvordan man vil stille sig imod mobiltelefoni, er man oppe mod hårde odds. Teknologien vil ustandseligt blive udviklet og selv en fast barriere som lysets hastighed vil kun sætte begrænsninger for latenstid – ikke datamængder, hvilket ses i fibernettets udvikling.