Hvad er 5G?

5G, også kendt som 5. generations mobilnetværk, er den sidste nye teknologi for mobilt netværk. Teknologien vil skabe infrastrukturen til hastigheder op til 10 gigabit per sekund, hvilket er langt over, hvad nogen med rimelighed kan mene, de har brug for på nuværende tidspunkt. Men 5G baner vejen for fremtiden, idet netværket har en kapacitet, der får 4G til at blegne.

Men 5G er ikke fejlfri heller. Nedenstående tager vi et kig på fordele og ulemper ved 5G, hvad 5G kan gøre for dig og dit firma, hvordan 5G revolutionerer telemarkedet og hvordan 5G baner vejen for fremtidens forbindelser.

Kort om 5G

5G fungerer lidt anderledes end de foregående generationer. 5G bruger samme bølgelængder som de tidligere generationer, men benytter også et højfrekvensspektrum, som overgår alle tidligere generationer. Disse højfrekvenssignaler er meget mere sårbare for interferens end lavere frekvens, men overfører data hurtigere.

Det betyder, telefonmasterne skal stå tættere, end master tidligere har gjort, for at opnå samme dækningsgrad. 5G dækningen blev først og fremmest fokuseret på områder, hvor der var store samlinger af mennesker, så som stadioner, messecentre, banegårde og indre by. Men 5G er allerede godt på vej ud over stepperne.

Du er nødsaget til at have en telefon, der har 5G-kompabilitet med fra fabrikken. En telefon, der er lavet til 4G-netværket vil ikke kunne tage signalet fra en 5G telefonmast.

Kapaciteten og IoT

Man kan knapt omtale 5G, uden at skulle benævne IoT (Internet of things). For det har længe været realitet, at flere og flere af vores ting skal på internettet. Det kunne være din bil, plæneklipper, printer, toaster eller kaffemaskine. Jovist er kun få af disse allerede på internettet, men når standarden i fremtiden bliver, at alle har de fleste af deres ting koblet op på internettet, vil kapaciteten på netværket komme til kort – og alle forbindelser ville blive langsommere på grund af den store trafik.

5G har dog en kapacitet, der overstiger 4G’s kapacitet med længder. 5G netværket er i stand til at understøtte 1 million devices per kvadratkilometer, hvilket er 10 gange så meget som 4G netværket. Det betyder, der er plads til, at alle kan have deres brødrister og støvsuger på internettet.

Når alle disse devices overgår til 5G, vil hastighederne for 4G stige, da der vil være mindre trafik på dette netværk. For dette gælder præcis samme princip som for DSL og COAX eller for den sags skyld klassisk bredbånd og fibernet. Altså, når den nye forbindelse bliver populær, bliver den tidligere forbindelse blot hurtigere.

Cellerne

5G opererer i små celler. En celle er et geografisk område, hvor der som minimum er én telefonmast, der understøtter netværket. Cellerne er intet nyt, navnet cell phone bevidner, cellerne har været med fra starten. Det nye er dog størrelsen på en celle. Forbindelsen indeholder, som nævnt ovenstående, højfrekvenssignaler, som har for store udfordringer over længere distancer. Derfor har kæmpestore telefonmaster ingen særlig værdi. I stedet udgøres 5G netværket af en masse små master, der individuelt kun har omkring 100 meters radius. Disse master er allerede oppe i stor stil, men for at nettet kan blive endnu mere finmasket, vil endnu flere master skulle op. Masterne er ikke særligt høje og kan stå i forbindelse med lygtepæle, trafikreguleringer, på hustage og andre steder, hvor de ikke er iøjnefaldende.

Disse små master er dog stadig ikke effektive, når det kommer til at sende et signal igennem en husmur eller et lukket vindue. Derfor er der også indendørs celler i storcentre, stadioner, hoteller og meget mere.

 

Hvad er nyt ved 5G?

Den store forskel fra 4G til 5G ligger i 5G’s brug af EHF. EHF står for Extremely High Frequency og er også kendt som millimeterbølger. De har fået dette navn, da de har en bølgelængde 30 GHz til 300 GHz, hvilket oversættes til 10 til 1 millimeter i bølgelængde. Dette kategoriserer på samme tid EHF som den form for mikrobølger, der har den korteste bølgelængde, da 1 millimeter også markerer den nedre grænse for, hvad udgør en mikrobølge.

Disse bølger kan hverken afbøjes omkring objekter eller reflekteres af ionosfæren, som radiobølger af større bølgelængde kan. Derfor er disse bølger begrænset af deres visuelle horisont.

Når bølgelængderne bliver kortere, bliver forstyrrelserne større. 5G vil være mere følsom for indflydelse fra vejret end de tidligere generationer. Tilmed bliver disse særligt høje frekvenser absorberet af luftarterne i atmosfæren, hvilket gør, de har en effektiv radius på omkring en kilometer.

Fordele ved 5G

Hastighed – op til 10 gigabit per sekund

Kapacitet – op til 10 terabit per kvadratkilometer

Lav latenstid

Høj pålidelighed

Ulemper ved 5G

Signalforstyrrelser – husmure, vejr ol.

Små celler – mange master

Hvordan får jeg 5G?

5G netværket har dækning i næsten hele Danmark og nettet bliver kun mere finmasket med tiden. Infrastrukturen er på plads, men hvad med abonnementet?

For at drage nytte af 5G skal du foruden ved netværket både have et mobilabonnement, som giver dig mulighed for 5G og en mobiltelefon, som ligeledes har 5G konfigurering. Når denne 5G treenighed er på plads, vil du have adgang til de lynhurtige forbindelser, som 5G byder på.

Hos IP One tilbyder vi 5G abonnementer, så du kan komme online på 5G netværket. Hvis dette kunne have interesse for dig og dit firma, skal du være velkommen til at kontakte os på 73 111 111.

Er 5G sundhedsskadeligt?

Nej, men da 5G først kom på markedet var der nogle, der hævdede, 5G er sundhedsskadelig. Der er heldigvis tale om en fejl eller misforståelse hos disse teknologiforskrækkede individer. Og heldigvis har vi i Danmark et sikkerhedsnet, som bliver opretholdt af den danske stat. Strålingen fra 5G bliver målt med jævne mellemrum for at sikre, de ikke overskrider de fastlagte grænseværdier for tilladt stråling og 5G er ikke lige på grænsen heller.

5G opererer i ikke-ioniserende stråling, hvilket betyder, strålingen ikke er kræftfremkaldende. At strålerne er ikke-ioniserende, betyder, de ikke har energi nok til at gøre skade på DNA. Som tommelfingerregel er alle bølger, der har en frekvens under det ultraviolette spektrum, ikke ioniserende – dette gælder alt synligt lys, infrarød, mikrobølger (5G inklusiv), tv, radio, wi-fi og mange flere. På den anden side har vi uv-stråling fra solen, gammastråling, røntgenstråling og heldigvis ganske få andre ting.

Der er blevet fortaget utallige forsøg for at påvise en forbindelse mellem mobilforbrug og kræft, men endnu har forsøgene ikke fundet nogen konkluderende beviser på en sammenhæng. Visse forsøg har antydet en mulig forbindelse, men ingen forbindelse er påvist. Forbindelserne er svage nok til at være en del af den fejlmargen, som forbindes med videnskabelige forsøg.

I Danmark bliver grænseværdierne overvåget af Energistyrelsen, mens Sundhedsstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen også medvirker til den høje sikkerhed omkring strålingen fra 5G.

Bliv udsat for mindre stråling

Hvis ovenstående ikke beroliger dig, er der visse ting du kan gøre, for du bliver udsat for mindre ufarlig stråling.

Først og fremmest kan du benytte dig af et headset, da antennen i din mobil både modtager og sender radiobølger til og fra den nærmeste telefonmast. Fjerner du denne antenne fra dit hoved, vil du være udsat for væsentlig mindre stråling.

Dernæst kan du prøve at optimere din forbindelse og bruge håndfri eller højtaler, især når din forbindelse er dårlig. Jo dårligere forbindelse din telefon har, jo mere vil telefonen automatisk skrue op for signalstyrken. Bruger du telefonen meget under dårlige dækningsforhold, kan du tilmed gå efter en mobiltelefon, der har en lav SAR-værdi (Specific Absorption Rate). SAR-værdien er dog med udgangspunkt i maksimal ydeevne, så tallet er kun vejledende ved dårlig dækning.